כאבי ברכיים

כאבי ברכיים


כאבי ברכיים


מהן הסיבות הנפוצות לכאבי ברכיים ,מהם התסמינים וכיצד נטפל?

סובלים מכאבי ברכיים?, מאמר זה יסייע לכם לגלות מהי הסיבה לכאבים, להעריך את חומרת המצב ויפתח בפניכם מגוון אפשרויות לטיפול.

כאבי ברכיים עוצרים את התנועה זה קצת דומה ,למצב שבו אחד הגלגלים במכונית נשחק או מאבד את ציר הסיבוב שלו: האם ניתן במצב כזה להמשיך לנהוג במכונית? התשובה היא שזה מאוד מסוכן, כי אין יציבות ...לכן יש לטפל בגלגל בהקדם .אותו הדבר עם כאבי הברכיים,אם לא נטפל בזמן, מהר מאוד נהיה מוגבלים בתנועה והנזק עלול לגדול.
היות שמפרק הברך נושא את גופינו, הוא כבר נתון לעומסים עקב הפעילות שלנו.מפרק הברך הוא חיבור בין עצם הירך לעצמות השוק, כאשר בקדמת הברך נמצאת עצם הפיקה, המחוברת בתעלה לעצם הירך.סביב מפרק הברך קיימים רצועות ושרירים רבים השולטים על ציר התנועה והיציבה.
קבוצות רבות באוכלוסיה סובלות מכאבי ברכיים,החל מקבוצת הגילאים הצעירים ,אנשים העוסקים בפעילות ספורטיבית מאומצת וכלה בגילאים המבוגרים יותר המאופיינים בשחיקה של הסחוס.

אז מהם 12 הגורמים הנפוצים לכאבי ברכיים וכיצד נזהה אותם?

1. עומס יתר באזור החיבור של גיד הפיקה לעצם השוק- בדרך כלל ספורטאים צעירים, אשר חווים כאב בקדמת הברך ,סמוך לשוק. הכאב מחמיר לאחר פעילות ספורט ,כגון משחק כדורגל ומופחת במנוחה.ההמלצה היא הפחתת העומס למשך מספר שבועות ,להיעזר בבירכית אלסטית התומכת לגיד, אשר עשויה להפחית בכאבים .
2. קרע במניסקוס- עקב חבלה סיבובית לברך במהלך משחק כדורגל\כדורסל ,בעיטות באימון קרטה או אפילו בירידה ממדרגות. לאחר החבלה מרגישים כאב חד, אך עדיין מתפקדים, יום למחרת הברך מתנפחת ויש קושי משמעותי לדרוך. במהלך מספר שבועות הכאב משתפר בהדרגה, אך עדיין יש רגישות במקום. ההמלצה: להיבדק ע"י אורתופד ולשקם את תפקוד הברך בפיזיותרפיה וטיפולים אלטרנטיביים כגון דיקור סיני. במקרים שלא ניתן ליישר או לסובב את הברך,סביר שמדובר בקרע גדול של הרצועה ,המגביל מכאנית את תנועת הברך.
3. קרע של הרצועה הצולבת בברך- עקב חבלה סיבובית משמעותית,בזמן הפציעה נשמע "קליק",הכאב חד ועוצמתי, לאחר החבלה לא ניתן לדרוך על הרגל בכלל, ובשעה הראשונה הברך מתנפחת.לאחר מספר שבועות ישנה הטבה משמעותית בעוצמת הכאב, הברך חזרה לתפקד,אך עדיין לא ניתן לחזור לאותה פעילות ספורטיבית. לעיתים הברך לא יציבה והמטופל מרגיש שהברך בורחת. ההמלצה בדיקה ומעקב אצל אורתופד, פיזיותרפיה ,טיפולים אלטרנטיביים (כגון עיסוי אורתופדי שיקומי) במקביל. במקרים קשים יותר ,חוסר היציבות עלולה להפריע אפילו בפעילות כגון הליכה. 
4. ספורט פתאומי- אנשים שלא עוסקים בשום פעילות ספורטיבית במהלך ימות השבוע ובסוף השבוע או אחת ל.., מבצעים פעילות גופנית מאומצת ,עלולים להגדיל את הסיכון לפציעות ברכיים ועומס על המפרקים. מצב זה קורה גם לאנשים שמעולם לא עסקו בספורט ומחליטים ביום בהיר לבצע אימונים מפרכים לקראת תחרות הנינג'ה.
5. כאב פטלו פמורלי-כתוצאה משפשוף הפיקה בעצם הירך ,הכאבים המשמעותיים יופיעו בקדמת הברך בזמן עלייה או ירידה במדרגות וכשקמים מישיבה לעמידה. הכאב מחמיר כשמתכופפים למצב של ישיבת "צפרדע "או קימה מכיסא נמוך. הכאב פחות משמעותי בהליכה במישור וללא כאב בזמן מנוחה. יש לטפל בהקדם ,על מנת שלא תיווצר שחיקה גם של הסחוס. אז מה ניתן לעשות? להסיט את הפיקה לכיוון מרכז הגוף ולמנוע את השפשוף והבריחה לצידי הגוף, לחזק את השרירים והרצועות ע"י פיזיותרפיה, במקביל טיפול בדיקור סיני ,לכאבים ולדלקת המקומית ,עקב השפשוף.
6. שחיקת סחוס עקב גיל,מעל 45 או כתוצאה מפעילות ספורטיבית מאומצת וממושכת,שלא מתאימה למבנה הגוף. השחיקה היא תהליך שמתרחש לאורך זמן. הכאבים מתחילים להופיע בהליכה, לאחר מנוחה ממושכת וחולפים בהמשך, במצבים קשים יותר הכאבים מופיעים לאחר הליכה קצרה. בנוסף קיימת נוקשות זמנית במפרק, קושי לכופף או להניע את הרגל, בדרך כלל בזמן קימה מהשינה או לאחר ישיבה ממושכת. ניתן לחוש רגישות יתר של המפרק במגע ,בלחיצה עליו או במזג אוויר קר. בתהליכי שחיקה מאוחרים יהיה עיוות במבנה המפרק , חריקות של העצמות, התלקחות דלקתית ,כאבים עזים ומוגבלות קשה בתנועה. חשוב לדעת ששחיקת סחוס פוגעת בשליטה השרירית בברך. השרירים המייצבים את הברך ומאזנים את העומסים בתוך הברך ,מפסיקים לעבוד בתיאום ומתכווצים בחוזקה. מצב זה מביא להיחלשות השריר ,לירידה במסה שלו ולהגברת השחיקה המפרקית. לכן יש צורך בעיסוי אורתופדי שיקומי ובמקביל להקפיד על פעילות גופנית מופחתת עומסים כמו רכיבה על אופניים או הידרותרפיה.
7. עודף משקל- אשר מגביר את העומסים על המפרק, מומלץ להוריד במשקל ולבצע פעילות גופנית מבוקרת.
8. כאבי ברכיים כתוצאה של שחיקה במפרק הירך- בנוסף לכאב הברכיים יופיע כאב במפשעה וכאב כתוצאה מסיבוב פנימי של הירך. הטיפול הוא עיסוי ,הנעה של המפרקים ופיזיותרפיה.
9. כאב ברכיים ,שמקורו בלחץ עצבים בגב התחתון- הכאב יורד לאורך החלק האחורי של הירך, מגיע עד לשוק ואף לכף הרגל. טיפול הוא עיסוי אורתופדי שיקומי ודיקור הכולל את אזור הגב התחתון.
10. יציבה לקויה- יוצרת עומסים על הגב והברכיים.
11. "פיק ברכיים"- על פי הרפואה הסינית כאבי ברכיים קשורים לרגש הפחד. ניתן לאזן זאת בדיקור סיני וטיפול בשיטת איזון חיים.
12. כאבי ברכיים לאחר שבר או פרוצדורה ניתוחית בברך- על מנת לשקם את תפקוד הברך מומלץ לשלב בתהליך השיקום, עיסוי אורתופדי שיקומי ודיקור סיני.

מה מקור הכאב שלכם? אצלנו בקליניקה,נאבחן את מקור הכאב ונתאים את הטיפול שיוביל לשיפור והקלה משמעותיים מתוך מגוון רחב של שיטות טיפול ברמה הפיזית,האנרגטית והרגשית. 

Share by: